2019-fazekas-peter

A Magyar Asztalitenisz Szövetség élén Lajtai Kristóf főtitkári kinevezésével a sportigazgatói poszton is változás történt. Szeptember 16-tól a sportigazgatói feladatokat Fazekas Péter, a korábbi fejlesztési igazgató veszi át Lajtai Kristóftól.

„A feladatköröm lényege nem sokat változott, a pozícióval járó lehetőségek azonban jelentősen kibővültek, és a feladatok száma is növekedett – mondta Fazekas Péter.Eddig is a sportágunk jobbá, eredményesebbé tétele volt fókuszban, ez ezután sem lesz másképpen. Sportigazgatóként többet tudok dolgozni azokon az építőköveken, amelyekből az asztalitenisz-utánpótlás és -élvonal piramisa összeáll. Úgy gondolom, hogy mindig van lehetőség jobb rendszert alkotni és ezt a képzeletbeli piramist magasabbra építeni annak érdekében, hogy a tehetséges játékosainkat megtaláljuk, nekik magas szintű lehetőséget és egyre professzionálisabb körülményeket biztosítsunk. Felsőbb szinten, úgy gondolom, a válogatottakkal való szisztematikus együttműködés is rendkívül fontos. Ennek az egész rendszernek működtetése és továbbfejlesztése lesz a napi szintű és hosszú távú feladatom, amiben a szövetség most az eddigieknél is jobban támogat. Ha szervezetileg nézem, akkor én és a főtitkár leszünk a szakmai kapocs az elnökség és a sportág között, ami életem eddigi legfelelősségteljesebb munkája.”

A sportigazgató tehát a korábbi fejlesztésekkel összhangban többek között az utánpótlás-válogatottak koordinációjáért, a klubedzők és a válogatott edzők kapcsolatáért, az edzőtáborok és nemzetközi versenyek beosztásáért felel.

Az utánpótlás területén nagyobb szerepet kapnak munkájában például az utánpótlás-válogatási elvek up-edzőkkel való kialakítása, illetve az edzések eredményességének javítása is, ami nem csak az edzéstervek és a megfelelő körülmények biztosítását, a kötelező részvétel ellenőrzését, hanem a klubok utánpótláskorú versenyzőinek és edzőinek szakmai segítését, támogatását is jelenti a válogatott szakmai stáb bevonásával, közelítésével.

„Meggyőződésem, hogy az edzésmunka monitorozása nagy mértékben segíti a fejlődést – folytatta az új sportigazgató. – Tudjuk, hogy konkrét számokkal jól jellemezhető az elvégzett munka, amelyek összevethetők az eredménnyel. Ezt az adathalmazt kell összefésülni, az eddigieknél jobban kiaknázni, illetve az eredményeket visszacsatolni az edzők felé a jövőben.”

A sportigazgató felel a jövőben a felnőttválogatottak edzésfeltételeinek optimalizálásáért és az Ormai-csarnok beosztásáért is.

„A női és férfiválogatott az edzőpartnerekkel és az utánpótláskerettel együtt több mint ötven fő. Az ő egyéni és keretedzésüket kell összehangolni a klubedzésekkel és néha még a nemzeti bajnokság és Budapest-bajnokság asztalfoglalásaival, ami nem egyszerű feladat.”

És, hogy hogy lehet emellett a CVSE extraligás csapatában játékosként is szerepet vállalni?

„Szerencsére ez nem egy irodai pozíció fix munkaidővel, hiszen szükség van arra, hogy a helyszíneken legyek, edzéseket látogassak meg, azaz én osztom be a munkaidőmet, így marad némi időm a saját edzésemre is. Hozzá kell tennem, hogy nagyszerű családom van, akik komolyan támogatnak és segítenek abban, hogy a sportágban helyt tudjak állni. Nélkülük biztosan nem jutottam volna el eddig.”

Sok sikert kívánunk Fazekas Péternek a sportigazgatói feladatokhoz.

Go to top