2019-vilagnap

Idén több mint száz országban rendezték meg az Asztalitenisz Világnapját, itthon pedig közel 40 település kapcsolódott a kezdeményezéshez bemutató mérkőzésekkel, rendhagyó versenyekkel.

Az egész országot megmozgatta a világnap, különböző játékokat próbálhattak ki az érdeklődők, olimpiai és világbajnokokkal lehetett játszani, és még médiakupát is rendeztek.

A központi esemény az Ormai László Asztalitenisz-csarnokban volt, ahol több sportág is képviseltette magát olimpiai, világ- és Európa-bajnokok társaságában.

„Jóindulatúan ugyan, de kicsit irigykedem. Gratulálok, nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt, és remélem, hogy egyszer kajak-kenuban is lesz ilyen nap – mondta kétszeres olimpiai bajnok korábbi kajakosunk, Kőbán Rita, aki a két sportág közötti különbségről, illetve hasonlóságról is beszélt. – Szerintem nagyon sok amatőr versenyző van mindkét sportban. Amatőrként egy nagyon jó szintig el lehet jutni, onnan viszont a profi szintre átlépés iszonyatos munkát, tehetséget, tiszteletet és alázatot igényel. Mélységesen tisztelem azokat, akik az asztaliteniszt profi módon űzik, olyan hihetetlen fizikai és technikai repertoár szükséges hozzá. A kajak-kenu kicsit más, ott inkább a monotóniatűrés és az egyik legnehezebben fejleszthető tulajdonság, az erőállóképesség dominál a legtöbbször.”

A gratuláció Aranyosi Péternek szól leginkább, hiszen 2015-ben a férfi szövetségi kapitányunk kezdeményezésére rendezték meg először az Asztalitenisz Világnapját. Kőbán Rita nem egyedül képviselte a kajak-kenusokat, a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond is megjelent az Ormai-csarnokban.

„Sportberkekben köztudott, hogy világbajnokságot rendezünk, nekem azonban az asztaliteniszről az jut elsőként eszemben, hogy gyerekként a nyári szünetekben – főleg két edzés között – mennyit pingpongoztunk és a nagy létszám miatt mennyit forgóztunk” – emlékezett vissza a kajak-kenusok korábbi szövetségi kapitánya

Imre Gézától megtudtuk, hogy a vívóknak is van ilyen ünnepnapjuk.

„A vívásnak is van világnapja, mégpedig szeptember elején. Ekkor flashmobot szoktunk tartani hol a Hősök terén, hol a Nemzeti Múzeumnál, ahol ilyenkor sok vívó összegyűlik. Jók ezek a figyelemfelhívó kezdeményezések, főleg egy hazai rendezésű világbajnokság előtt” – mondta párbajtőröző kiválóságunk, aki ígérete szerint az asztalitenisz-világbajnokságra is kilátogat majd.

Az eseményen a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is tiszteletét tette.

„Amikor azt látom, hogy a sport van előtérben, és a fiatalok nem otthon, a szobában úgymond kockulnak, az mindig örömmel tölt el – nyilatkozta Kulcsár Krisztián, aki nem nagyon izgul a hazai rendezésű világbajnokság miatt. – Egy kis gyomoridegesség kezd ilyenkor kialakulni, de úgy vagyok ezzel, és ezt örömmel mondhatom, mint a felkészült vizsgázó. Úgy fordulunk rá a felkészülés hajrájára, hogy a dolgok kézben vannak tartva, felkészültünk rá, hogy az idelátogató vezetők és sportolók azt a világbajnokságot kapják, amit egyébként ez a sportág megérdemel. Ez nagyon megnyugtató.”

Megnyugtató híreket közölt a vb-vel kapcsolatban Nátrán Roland, a MOATSZ elnöke is: „Jól fogynak a jegyek, Magyarországon érdekli a pingpong az embereket, ezért azt gondolom, hogy telt ház lesz a Hungexpón. A helyszín, a műszaki feltételek, a rendezési körülmények, gyakorlatilag minden összeállt ahhoz, hogy most már nyugodtan várhassuk a vendégeket. Készen állunk, szeretnénk minden idők legjobb hangulatú világbajnokságát megrendezni.”

Az Asztalitenisz Világnapján az újságírók is pingpongoztak. Az MSÚSZ által felajánlott Gergely Gábor Médiakupát Illyés Tibor, a Magyar Távirati Iroda fotósa nyerte meg. A második Henter Pál (Sportmenü), a harmadik Szabó András (MOB) lett.

Go to top