1-ormai-laszlo

Ormai László, a Statisztika legendás szakvezetője, a magyar asztalitenisz meghatározó alakja pénteken töltötte be 87. életévét.

A sportpályafutását labdarúgóként kezdő Ormai László 1954-ben diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1954. július 24-én lépett be a Központ Statisztikai Hivatalba (KSH), ez volt és maradt az egyetlen munkahelye.

Még ebben az évben átvette a Statisztika asztalitenisz-szakosztályának vezetését. A női csapattal 1968-ban érte el első nagy sikerét a magyar NB I megnyerésével. Ezt követően lányai még 39 alkalommal szerezték meg a legfényesebb érmet a bajnokságban. Később utánpótlás-neveléssel kezdett foglalkozni, sikeresen.

Volt ifjúsági kapitány, női válogatott edző, szövetségi kapitány, edzőbizottsági elnök, szakmai elnökhelyettes. 1970-ben a Statisztikával BEK-et nyertek, amit később még 24 alkalommal megismételtek.

Európa-bajnoki és világbajnoki éremgyűjteménye is egyedülállóan gazdag. 60 éven át volt szakosztályvezető, ez példátlan a sporttörténelemben. Tanított a Testnevelési Egyetemen mint egyetemi docens. A Magyar Edzők Társaságának elnöke volt és a Mesteredzői Kollégiumban is ezt a tisztet töltötte be. Jelenleg mindkét társaságnak és a MOATSZ-nak is tiszteletbeli elnöke.

A Statisztika otthonául szolgáló Marczibányi téri csarnok az épület 2010-es felújítása óta Ormai László nevét viseli.

Boldog születésnapot kívánunk Ormai Lászlónak!

Fotó: MOB

Go to top