1978-duisburg

A Magyar Asztalitenisz Szövetség óriáskerekezéssel egybekötött ünnepséget szervezett az 1978-as Európa-bajnokságon érmek garmadáját szerző magyar játékosoknak.

Az Erzsébet téren álló Budapest Eye-nál újra összejöttek a 41 évvel ezelőtti válogatott keret tagjai. A program első felében a korábbi klasszisok körbementek néhányszor az óriáskeréken, de volt, aki ezt inkább kihagyta.

„Voltam már a csúcson, de most nem szeretnék ott lenni. Nagyon fúj a szél, nagyon libeg az a kabin, úgyhogy köszönöm, én ezt inkább lentről szemlélem. Azzal sosem volt problémám, hogy bemenjek az asztalhoz és több ezer néző előtt játsszak, de ettől félek” – vallotta be őszintén Szabó Gabriella, aki Kisházi Beatrixszal, Oláh Zsuzsával és a tavaly elhunyt Magos Judittal megnyerte az 1978-as duisburgi Eb női csapatversenyét, női párosban Magossal, vegyes párosban pedig Klampárral lett ezüstérmes.

A 41 éve egyesben ezüst-, csapatban aranyérmet szerző Jónyer Istvánon nyoma sem volt a riadalomnak: „Én az Eiffel-toronytól kezdve a New York-i Empire State Buildingen át mindenhol voltam, sebességtől, magasságtól abszolút nem félek.”

Az óriáskerekezés után a közelben ünnepi ebéd keretén belül nosztalgiáztak tovább az egybegyűltek, akik névre szóló ütőfát kaptak ajándékba, és a torta sem maradhatott el. Klampár Tibor új fája nem a vitrinben fog porosodni.

„Az ütőket gyártó Palatinus úrtól kaptunk nagyon szép ütőket – dicsérte Palatinus Róbert munkáját Klampár Tibor.Remélem, hogy amilyen szépek, olyan jók is. Nem akarok vele sokat játszani, de szerintem rakok rá gumit és kipróbálom.”

A Jónyer, Gergely, Klampár trió mellett az aranyérmes férficsapat tagja volt az akkor még mindössze 19 éves Kreisz Tibor is.

„Meglepett a meghívás, mert a negyvenéves évfordulón számítottam rá, nem a negyvenegyediken, de nagyon jólesik, jó volt visszaemlékezni a meccsekre. Nekem főleg, mert ez volt az első Európa-bajnokságom, és egyéniben harmadik lettem, csapatban pedig aranyérmes, ráadásul legyőztem a cseh Milan Orlowskit, aki a magyarok mumusa volt, ezzel besegítettem a többieknek.”

A világ- és Európa-bajnok korábbi védőjátékossal a budapesti világbajnokságon is lehet majd találkozni.

„Ez lesz az első eset, hogy világbajnokságot nézhetek, eddig mindig résztvevője voltam – folytatta Kreisz Tibor. – Kicsit eltávolodtam a sportágtól, de ha már itt rendezik a világbajnokságot, akkor természetes, hogy elmegyek rá és megnézem.”

palatinus-fak

Go to top