1-vb-onkenteskepzes

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán megkezdődött az önkéntesek képzése az áprilisi budapesti asztalitenisz-világbajnokságra.

A korábbi tornákon szerzett tapasztalatok szerint 300-350 önkéntes munkájára van szükség egy ilyen világbajnokság zökkenőmentes megrendezésére. Budapesten is nagyjából ennyien teljesítenek majd szolgálatot, közülük az első képzési időpontra mintegy nyolcvanan látogattak el. Ez ideális létszám, hiszen márciusban és áprilisban még további három ilyen alkalom lesz, és minden önkéntesnek kötelező a részvétel legalább az egyiken.

„Csoportokra bontva, különböző témakörökben zajlanak a konzultációk, egyeztetések a világbajnoksággal, a sportággal, az olimpiai mozgalommal és a különböző feladatkörökkel kapcsolatosan – mondta Lajtai Kristóf versenyigazgató. – Több olyan ismerős arcot fedeztem fel a megjelentek között, akik aktívan asztaliteniszeznek vagy részt vettek már önkéntesként a korábbi világeseményeinken.”

Füleki Péterre mindkettő igaz, hiszen amatőr bajnokságban játszik, míg önkéntesként a 2016-os budapesti Európa-bajnokságon önkénteskedett először, azóta pedig a hazai World Tour-versenyeken is rendre ott van ebben a minőségben.

„Teljesen más a pálya mellett egy játékosnak segíteni, illetve a sportágat szerető emberként sokkal jobb a pálya mellől nézni, hogyan játszik egy játékos vagy hogy épp mit mond neki az edző, mintha mindezt a lelátóról nézném” – indokolta meg a Heves megyei önkéntes, hogy miért jelentkezett újra erre a szerepkörre.

Az önkéntesek kis csoportokban állomásról állomásra haladnak a képzés során, minden állomáson 30 percet töltenek, közöttük ötperces szünetek vannak. Hét állomást járnak végig, az egyiken külön oktatást kapnak például a tűz- és balesetvédelemről.

„Voltak már rossz tapasztalataink az önkéntesekkel ezen a téren, ami abból adódott, hogy az adott létesítmény illetékesei sem vették komolyan az oktatást, mondván: a tűz- és balesetvédelmi oktatás úgy sem érdekel senkit, mindenki unja, nem is figyelnek oda. Ezért ebbe is próbáltunk játékosabb feladatokat belevinni, közvetlenebbül oktatni az önkénteseket, hogy senkinek ne jusson eszébe például leugrani a tízméteres platformról felügyelet és bármiféle engedély nélkül, ami mondjuk egy asztalitenisz-világbajnokságon nem fordulhat elő, de a Duna Arénában megtörtént…” – magyarázta Mihályi Petra, a vb önkéntes-koordinátora, hogy miért foglalkoznak külön ezzel a témakörrel.

Ezen kívül külön állomásokon esik szó a konfliktuskezelésről és szervezeti felépítésről, az általános protokollról és interkulturális kommunikációról vagy éppen az asztalitenisz olimpiai mozgalomba való integrálódásáról.

A szervezőknek az önkénteseken túl fel kell készíteniük egy ötvenfős labdaszedőcsapatot is, ugyanis ez lesz az első világbajnokság, amelyen alkalmazzák az úgynevezett multi ball rendszert.

Go to top