1-pattantyus-adam-koszonto

A budapesti World Tour-verseny pénteki játéknapján ünnepélyes keretek között köszöntötték Pattantyús Ádámot, akire azonban remélhetőleg profi pályafutása befejezése után is számíthat a magyar asztalitenisz.

A Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros döntőbe jutása megalapozta a jó hangulatot, közvetlenül ez után került sor ugyanis Pattantyús Ádám köszöntésére. Az ünnepeltnek a felnőtt- és az utánpótlás-válogatott tagjai és edzői álltak sorfalat bevonulásakor, közben egy róla készült videós összeállítást láthattak a nézők az óriáskivetítőn.

A 40 éves sportember méltatásakor elhangzott, hogy ő az egyetlen magyar férfi asztaliteniszező, aki két olimpiára is kijutott (2012, London és 2016, Rio de Janeiro), és a további legnagyobb eredményei is elhangoztak (ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes csapatban, ifjúsági Európa Top 12-résztvevő, világbajnoki 8. helyezett csapatban, Európa-bajnoki 6. helyezett csapatban, országos bajnok és Top 12-győztes).

A londoni olimpiai kvóta megszerzése kisebb hőstettnek számított, sokadik próbálkozásra sikerült neki, és a hotelbe való visszaérkezésekor már mindenki mulatott, de őt meglátva mintegy ötven pingpongos tapsban tört ki. A kezdeti évekből felidézett egy vicces történetet. Mégpedig arról, amikor esélyes utánpótlás-játékosként országos ranglistaversenyen vereségre állt egy nála gyengébb játékos ellen, és akkori edzője, Dobrotka György időt kért. Mint visszaemlékezett, szakmai tanácsokra számított, e helyett egy Móricka-viccet hallott tőle. A húzás bevált, Patyi megfordította a meccset és megszerezte első bajnoki címét.

A ceremónia részeként Aranyosi Péter és Somosi Miklós díszütőt (amely óra is egyben) adott át az ünnepeltnek, míg a Magyar Olimpiai Bizottság részéről Fábián László sportigazgató köszöntötte. Mostantól az otthona egyik dísze lehet az a bekeretezett válogatott mez, amelyen a londoni és a riói olimpiai lógója látható.
pattantyus-adam-mez

Pattantyús Ádám az élet más területén is megállja a helyét – a Tánciskolák éjszakájának szervezője, szabadulószoba tulajdonosa –, ám Nátrán Roland MOATSZ-elnök viccesen megjegyezte, hogy nem engedik őt elszakadni a sportágtól, ahhoz túl értékes ember. A szövetség első embere ennek jeléül egy emlékplakettet is átnyújtott neki.

„A profi pingpongot biztos befejeztem, bár voltak próbálkozások, válogatott edzők hívtak például edzőpartnernek. Az elmúlt két olimpiai ciklusban azonban kipingpongoztam magam, ezért most tartok egy kis szünetet, hogy aztán újra felcsillanjon a pingpong iránti vágyam. Ha lesznek felkérések, nagyon szívesen jövök és segítek, akár az utánpótlásnak, akár a felnőttválogatottnak" – nyugtatott meg mindenkit Pattantyús Ádám.

Go to top