natran-roland-szombathely

Szombathely egyik korábbi ipari területén többfunkciós épületegyüttest hoznak létre, amelyben helyet kap egy új asztalitenisz-csarnok is.

A projekt keretében egy új, zöldterületi-rekreációs, közösségi és kulturális, sportfunkciókkal gazdagodó városi terület létrehozása a cél. A közel 1 milliárd forint értékű beruházás finanszírozását a TOP pályázat keretében elnyert 750 millió Ft, valamint a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a Magyar Vívó Szövetség sportlétesítmény-fejlesztési támogatása biztosítja.

A beruházás eredményeként a helyszínen olyan nagy múltú sportegyesületek kapnak elhelyezést, mint a Szombathelyi Asztalitenisz Kör, a Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesület, és kialakításra kerül egy új cserkészház is.

„Ez a fejlesztés már csak azért is fontos, mert Szombathelyen mindkét sportnak nagy hagyományai vannak. A két sportot kiszolgáló épületek mellett egy kereskedelmi célra hasznosítandó épület is helyet kap” – mondta Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a sajtónyilvános eseményen.

A tervezett fejlesztés alapvető célkitűzései:
- jelenlegi barnamezős terület rehabilitációja, terület funkcióváltó megújítása,
- új, zöldterületi-rekreációs, közösségi és kulturális, sportfunkciókkal gazdagodó, fenntartható városi terület létrehozása,
- lakosság, vállalkozások számára vonzó, ugyanakkor környezetileg fenntartható városi környezet, települési arculat kialakítása,
- az új létesítmények illeszkedése az övezet arculatába, élhetőbb környezet kialakítása,
- új sportlétesítmények létrehozásával az ifjúság számára tartalmas szabadidős tevékenység biztosítása,
- megfelelő helyszín létesítése az olimpiai sportágak utánpótlás neveléséhez,
- ipari tevékenységgel járó zaj- és légszennyezés, továbbá megnövekedett forgalom megszüntetése, a környezetterhelés csökkentése.

Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke szerint fontos, hogy az ország teljes területét lefedjék hasonló létesítményekkel, az új szombathelyi csarnok ráadásul a környező országok bevonásával egy határokon átnyúló régiós asztalitenisz-központként is üzemelhet.

„Az asztalitenisz-szövetség az infrastruktúra-fejlesztési keretéből több tízmillió forintos támogatást nyújtott ehhez a beruházáshoz – mondta Nátrán Roland, hozzátéve, hogy az új csarnokkal a vasi megyeszékhely megkaphatja a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) úgynevezett hot spottá minősítését, amely révén nemzetközi edzőtáborokat tarthatnak majd Szombathelyen. – Ehhez szükség van megfelelő infrastruktúrára, amely a csarnok felépülésével meglesz, szükséges az infrastruktúra mögött álló szakmai háttér, ezt a szombathelyi pingpong biztosítani képes, a harmadik fontos feltétel pedig, hogy megfelelő szálláshely-kapacitás, étkezési szolgáltatások és egyéb szolgáltatások álljanak rendelkezésre, de Szombathely ennek is megfelel.”

A MOATSZ elnöke elmondta még, hogy a városvezetéssel már egyeztettek az ügyben, hogy a helyi főiskolán a testnevelésszakos hallgatók közül igyekeznek majd minél többet bevonni az asztaliteniszbe, ezzel biztosítani a szakedzői utánpótlást.

Az új asztalitenisz-csarnok a tervek szerint 2019 nyarának végére készül el.

szombathely-fejlesztes

Go to top