gyertyalang moatsz

Életének 94. évében meghalt Bihari Tibor, a Magyar Asztalitenisz-szövetség egykori főtitkára.

Bihari Tibor (1923–2016)

Már fiatal korában élénken érdekelte a sport. Leginkább a labdajátékok felé orientálódott. Bizony sokszor ütköztek a versenyeknél, bajnoki mérkőzéseknél az asztalitenisz- és a labdarúgó-mérkőzések időpontjai.

A VAC színeiben játszott, és asztaliteniszben az ifjúsági válogatott keret tagja volt. Labdarúgásban pedig a tartalékcsapatban volt helye. A második világháborút követően teljesen újjá kellett szervezni a sportágakat. Nagyon sok erőfeszítésbe került a sportágak bajnoki rendszerének kialakulása, de a sportszerhiány is aggasztónak tűnt. A sportágak szövetségi rendszerének kezdetén kapott megbízást Bihari Tibor a főtitkári feladatok ellátására (1950).

Nagy ügybuzgalommal látott neki a feladatnak ez a halk szavú fiatalember. Mint sportvezető nagyban hozzájárult javaslataival a sportág népszerűsítéséhez. Ezek közé tartozik, hogy elindulhatott a sportágban a Tízek bajnoksága. Olyannyira sikeres volt, hogy nyílt versenyt írtak ki, amelyen külföldiek is indulhattak. Ezek a versenyek is telt házat vonzottak a Sportcsarnokban. Közben egy tehetséges új gárda került az élvonalba, amely remek eredményeket ért el a világbajnokságokon.

A szakemberek ezt az időszakot nevezték el a magyar asztaliteniszsport harmadik aranykorának (1950–1956). Magyar javaslatra – ebben is tevékeny szerepet vállalt Bihari Tibor – került sor előbb az Európai Asztalitenisz-szövetség megalakulására (1958), sőt szintén magyar javaslatra megrendezték az első Európa-bajnokságot. Az első rendezés helyszínét az Európai Unió Budapestre bízta. Nem bánták meg, mert hatalmas közönségsikert aratott. Arról már nem is beszélve, hogy szinte mindegyik számot a magyarok nyerték! Az 1960–1970 közötti időszakban az asztalitenisz a legeredményesebb sportágaink közé tartozott.

A már nagy tapasztalatokkal rendelkező Bihari Tibornak mégis el kellett hagynia a sportágat, mert személyi ellentétei voltak az akkori elnökkel. Mégsem hagyta el a sportágát, mert ezután a rendszeresen vitte a csapatbajnoki eredményeket a Nemzeti Sport szerkesztőségéhez.

Temetése 2016. november 29-én 9.00 órakor lesz a Fiumei úti Nemzeti Sírkert szóróparcellás részén.

Go to top