jean-michael-saiveJean-Michel Saive, minden idők egyik legjobb és legnépszerűbb asztaliteniszezője néhány nappal ezelőtt bejelentette visszavonulását a válogatottól, de a Generációk Csatáján természetesen tiszteletét teszi Budapesten.

Ha van olyan pingpongos, akiről azt hihettük, hogy sosem vonul vissza, akkor az Jean-Michel Saive. A belgák legendája 1969-ben született, de még az idén is azért küzdött, hogy részt vehessen a jövő évi riói olimpián. Erről azóta lemondott, mi több, december 3-án bejelentette, hogy nem indul több nemzetközi versenyen. Klubszinten azonban tovább játszik, az ITTF legendák körversenyén is láthatjuk, és tiszteletét teszi különböző gálákon is, mint például a december 20-i Generációk Csatáján a Jégpalotában.

Saive a középszerű belga asztaliteniszt a világ élvonalába emelte, a 2001-es oszakai világbajnokságon hazája ezüstérmes lett a kínai csapat mögött. Egyéniben sem maradtak el a sikerek, 1993-ban vb-ezüstérmet szerzett és első külföldiként megnyerte a China Open férfi egyesét, a következő évben pedig első lett az Európai Top 12-n és az Európa-bajnokságon. 1994-ben és 1995-ben 515 napig vezette a világranglistát, majd 1996-ban visszaszerezte a világelsőséget.

Ott volt az első olyan olimpián (1988-ban, Szöulban), amelyen az asztalitenisz teljes jogú sportágként szerepelt a programban, és az azt követő hat olimpián is. Célba vette nyolcadik ötkarikás játékát is, de be kellett látnia, hogy 46 évesen, „részmunkaidőben" nem tudja kiharcolni a riói kvótát.

Merthogy jó ideje már nemcsak játékosként tengeti mindennapjait, hanem különböző szerepekben is helytáll, mint például a sportolói bizottság elnökeként az Európai Olimpiai Bizottságban. Hogy ilyen pozíciókba juthatott, azt annak is köszönheti, hogy nemcsak sportolóként, hanem emberként is rendkívüli, az egész világon tisztelik, szeretik és megbecsülik. A sportszerűség nála belülről fakad, bármikor szívesen beszélgetett rajongóival, nem szállt el a sikereitől.

Az idén januári budapesti World Tour-versenyen nekünk is készséggel nyilatkozott. Elmondta, hogy még mindig ugyanúgy élvezi a játékot és a tornák hangulatát, de persze már nem úgy regenerálódik, mint húszévesen, ami megnehezíti a helyzetét.

Nemzetközi pályafutása utolsó profi évét Budapest keretbe foglalja, hiszen a Generációk Csatáján december 20-án ő lesz az egyik külföldi sztárvendég (Jan-Ove Waldner mellett). Először játszik hazánkban úgy, hogy már nem készül nagy külföldi megmérettetésekre. Érdemes lesz tehát mindenkinek kilátogatnia a gálaeseményre, hiszen Saive köztudottan nagy showman, így látványos bemutatóra lehet számítani.


Ha valaki még nem vette volna meg a jegyét, itt megteheti.

Go to top