teglas-peter

Téglás Péter felnőtt női szövetségi kapitányi munkája egy villámgyors vereséggel kezdődött, de remélhetőleg győzelemmel fejeződik be január végén. A Luxemburgba távozó szakember erről is beszélt a Trend FM Forgó című, péntek délutánonként hallható műsorában.

Téglás Péter 1997-től 2005-ög hol a serdülő, hol az ifjúsági válogatottat irányította, 2005 augusztusától 2017. január 24-ig pedig a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya. Utóbbi élén még két nagy feladat vár rá: a jövő heti budapesti World Tour-verseny, majd a svédek elleni csapat Eb-selejtező. Utóbbit mindenképp meg szeretné nyerni, hogy a csoport első helyén adja át a csapatot utódjának, Bátorfi Zoltánnak.

Luxemburgban összetett feladata lesz, a kínai származású Ni Xialiannal – aki még 53 évesen is megnehezíti a legjobbak dolgát is – nem sokat foglalkozik majd, annál többet viszont a helyi fiatalokkal, a luxemburgi utánpótlás felépítésével.

Elmondása szerint sosem felejti el, hogy felnőtt szövetségi kapitányként az első hivatalos mérkőzésén az olaszokkal játszottak Celldömölkön, és teljes csapattal (Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra) felállva 42 perc alatt kikaptak 3:0-ra. Ennek a sorozatnak a végén sikerült azonban Európa-bajnokságot nyerniük.
Téglás Péter nagyon sajnálja, hogy az asztalitenisz abban az időben még nem élvezhette azokat az előnyöket, amelyek ma a kiemelt sportágaknak járnak, mivel akkor nagyon jól jöttek volna ezek az anyagi támogatások.

Az eredmények visszaesésében nagy szerepet játszik a növekvő konkurencia, mint mondta, „minden országban most már lehet találni egy-egy őrült szülőt, egy-egy őrült edzőt, egy-egy őrült szövetségi vezetőt, aki megvásárol egy edzőt, és egy játékos köré felépít egy egész struktúrát."

Véleménye szerint az utóbbi két évben folyamatos építkezés tapasztalható a magyarországi asztaliteniszben. Fontosnak tartja egy fiú és egy lány utánpótlás-akadémia létrehozását, mert külföldön a gyerekek ilyenekbe költöznek be, és ezekben edzenek délelőtt-délután. Ezt itthon az iskolai képzéssel összekötve kell megoldani, hogy akár az egyetemi továbbtanulási lehetőség is biztosított legyen a játékosok számára.

Téglás Péter a Testnevelési Főiskolán végzett szakedzőként, és fontosnak tartja, hogy az edzőképzés visszakerüljön az egyetemi keretek közé, mert „az utóbbi időben előfordult, hogy kis túlzással sufnituningban is lehetett edzői papírt három hónap alatt szerezni, ami azt gondolom, nem jó."

A teljes hanganyag meghallgatható a MOATSZ podcast csatornáján:

 

Go to top