aranyosi-peter-szovetsegi-kapitany

Tudják, hogy mi a kapcsolat a magyar férfi asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya és az Edda énekese között? Ha nem, akkor mindenképp érdemes elolvasni a Trend FM azon adásának összefoglalóját, amelyben Aranyosi Péter volt Mezei Dániel vendége. Ha tudják, akkor is.

A Forgó magazin szóban forgó adásának első felét nagyrészt a budapesti World Tour-verseny tette ki. Mint sokan mások, Aranyosi Péter is elmondta, hogy ez a viadal a nagy presztízsű Európa-bajnokságnál is magasabb színvonalat garantál, hiszen a legjobb ázsiai országok versenyzői is rajthoz állnak. Többek között a kínai Fang Po, aki ugyan csak a 12. helyen áll a világranglistán, ám csak azért, mert nem indult sok versenyen az utóbbi hónapokban. Tudásáról mindent elmond, hogy a 2015-ös egyéni világbajnokságon döntőbe jutott a világ akkori két legjobb játékosát kiejtve.

Rajta kívül lesznek bőven világklasszisok, ami férfi szövetségi kapitányunk szerint motivációt jelenthet a mi fiataljaink számára is, hiszen egy ilyen verseny után az edzés sem fáj annyira, mint máskor. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy mozdulat, szerva, szervafogadás ellesésével is fejlődni lehet.

Ezt követően Aranyosi Péter életéről tudhattunk meg érdekes és még érdekesebb részleteket. Azzal talán többen tisztában vannak, hogy külföldi karrierjét Ausztriában kezdte, ahol 13 évet játszott – ennek nyolcvan százalékát első osztályban –, majd Németországban 16 évet húzott le a 3-6. osztályban. Közben már elkezdte az edzősködést a paraválogatottnál, amelynél 2008-tól 2015-ig dolgozott (ennek többek között Pálos Péter 2012-es paralimpiai aranyérme lett az eredménye), a magyar felnőttválogatottnál pedig segédedző volt Harczi Zsolt mellett. Nem a mély vízbe dobták be tehát, amikor később szövetségi kapitánynak nevezték ki.

Mint kiderült, a kapitány személyesen ismeri névrokonát, a humorista Aranyosi Pétert, aki szintén miskolci, de a borsodi megyeszékhely egy másik híres szülöttjével is összehozta a sors. Pataky Attiláról van szó, aki még mielőtt az Edda énekese és frontembere lett, testnevelői állást kapott abban a miskolctapolcai általános iskolában, ahová Aranyosi Péter is járt. A későbbi rocksztár szólt egyszer neki, hogy a jövő hétvégén lesz egy olyan korosztályos verseny a sportcsarnokban, amelyen kizárólag nem igazolt fiatalok indulhatnak. Aranyosi Péter – aki addig csak a strandon játszott a nővérével – néhány napot gyakorolt egy frissen kapott szoftütővel, majd ha már elment a versenyre, megnyerte az 1964-es korosztály küzdelmeit. Már az eredményhirdetés után jött 8-10 ajánlat, de ő megvárta a legjobbat, így egyből egy NB I-es klubhoz került. Így indult tehát a karrierje.

A műsor visszahallgatható a MOATSZ podcast csatornáján:

 

Go to top