natran-roland-kozgyules-ele

Nátrán Roland volt a péntekenként a Trend FM hullámhosszain hallható Forgó című magazinműsor első vendége.

A Magyar Asztalitenisz-szövetség elnöke a rádióműsor elején az idén Budapesten megrendezett Európa-bajnokságról elmondta, hogy pozitív visszajelzést kaptak a tornával kapcsolatban. Elsősorban a nézők részéről, akik nemcsak az éremcsaták napján, hanem már az azt megelőző napokon is szépen megtöltötték a Tüskecsarnok lelátóit. Ezzel kapcsolatban azért volt kis félelem a szervezőkben, mert a world tour-versenyek inkább az elektronikus médiában népszerűek, a helyszínre kevesebben látogatnak ki.

ÉRDEMES LESZ KILÁTOGATNI A JANUÁRI WORLD TOUR-VERSENYRE

Budapesten jövő januárban is rendeznek world tour-viadalt, amelyre több mint 300 indulót várnak, és mivel ázsiai játékosok is szerepelnek majd, a színvonal az Eb-n látottnál is magasabb lesz.

Műsorvezetői kérdésre Nátrán Roland elárulta, hogy nem ért egyet a kínai játékosok honosításával, de ez ügyben már az ITTF és az európai szövetség is megtette a szükséges lépéseket – a honosított játékosok csak hét év után indulhatnak világversenyeken új hazájuk színeiben –, így ez a probléma megoldódni látszik.

MOB, EMMI: HELYES A MOATSZ STRATÉGIÁJA

Az olimpiai és Európa-bajnoki szereplésünk miatt az elnök úr pozitívnak ítélte meg a 2016-os esztendőt, az év végi beszámolójában mégis a sportággal kapcsolatos fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, megtehették volna, hogy kiválasztanak három-négy élklubot, és minden rendelkezésre álló erőforrást ezekbe a klubokba „öntenek", ami rövid távon szép eredményekkel csábítana, ám könnyen összeomolhatna. Ehelyett a MOATSZ az utánpótlás-fejlesztés felé fordult, ennek az egyik alappillére a már sokat emlegetett A Sport Legyen a Tied! program, amely révén az iskolák biztosíthatják a klubok tömegbázisát. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egyértelműen visszaigazolta a MOATSZ stratégiájának helyességét.

KÚSZIK FELFELÉ A SPORTÁG

A kiemelt sportágak körében 2013-ban indult meg a kormányzati program, az asztalitenisz ekkor az utolsó helyen állt a pénzügyi támogatás tekintetében. Az évi 120-130 millió forintos támogatás még mindig jóval magasabb volt, a korábban kapottnál, ám a többi sportágtól így is messze elmaradt. A programok szakmai megalapozottságának, pénzügyi precizitásának és átláthatóságának köszönhetően az évek alatt az asztalitenisz előrekúszott a sorban, és ma már a 10-12. helyen áll a sportágat között. Nátrán Roland ezzel együtt arra próbálta ösztönözni a MOB-ot és az EMMI-t, hogy a támogatás mértéke jobban tükrözze a sportág népszerűségét, az igazolt versenyzői létszámot (ebben az ötödik helyen áll az asztalitenisz a kiemelt sportágfejlesztései programban részt vevő sportágak között), és tükrözze azt is, hogy a megszerezhető négy egyéni olimpiai kvótából hármat meg tudtunk szerezni.

 

Az adás itt meghallgatható a MOATSZ podcast csatornáján:

 

Go to top