dr-paar-david-moatsz-sportigazgato

A Magyar Asztalitenisz-szövetség sportigazgatói pozíciójára kinevezték dr. Paár Dávidot, a Szakmai- és Edzőbizottság elnökét, a soproni Turris SE korábbi vezetőedzőjét. Dávid a MOATSZ-irodához főállásban csatlakozik.

„Először is azt mindenképpen szeretném leszögezni, hogy a sportigazgatói kinevezést a magam részéről nem érdemként, hanem egy komoly felelősséggel járó feladatként élem meg, tudván azt, hogy a sportág számos területén kell jelentős előrelépéseket megtennünk és ez átlagon felüli erőfeszítést fog megkívánni. A magam részéről ennek rendelem majd alá magam ebben a tisztségben" – mondta Paár Dávid, majd kitért új munkájának részleteire.

„Tulajdonképpen a sportág teljes spektrumára (versenysport, utánpótlás-nevelés, szabadidősport, fogyatékkal élők sportja, sporttudomány stb.) rálátással kell lenni, a felvetődő sportszakmai problémák megoldása és a szakmai működés koordinálása a legfontosabb feladat. Központi feladat a sportágfejlesztési törekvések gyakorlatba történő átültetése, a különböző pályázatok eredményes lebonyolítása és a szétosztott források hasznosulásáról való gondoskodás, illetve utókövetésük. Emellett szorosan együtt kell működni a válogatottakkal, a válogatott edzők munkájának segítése és a válogatott, illetve a klubok közötti együttműködés támogatása kulcsfontosságú.

Ideális, ha a szövetségi működésben a gazdasági és a szakmai feladatoknak is külön irányítója van, ami ugyanakkor szoros együttműködést kíván meg a két terület között. Mindkét terület nagyon sok feladatot foglal magában, amiket jól szervezett feladatmegosztással lehet csak ellátni, ennek a szervezési formának része a sportigazgatói szerepkör.

Úgy gondolom, hogy a szövetség és a klubok közötti információáramlás hatékonyságának növelése roppant fontos. A szövetség a klubokért van, ezért pontosan tisztában kell lenni a klubok problémáival, ugyanakkor a kluboknak is látniuk kell, hogy mit tesz a szövetség azért, hogy a sportág emelkedő pályán lehessen. Elsődleges feladatnak tehát ennek a kétirányú kommunikációnak a megteremtését tartom, ezért szándékomban áll minél több versenyen, rendezvényen részt venni, sőt a klubokat meglátogatni is.

A közelmúltban kihirdetett utánpótláscentrumok beindulása és ezzel a regionális szintű szakmai munka magasabb szintre emelése továbbá az utánpótlás-akadémiák elindítása a közeljövő feladatai közé tartoznak. Ezen kívül az elmúlt két hónapban gőzerővel kezdett el dolgozni a Szakmai- és Edzőbizottság, amely máris több fontos témát tárgyalt (pl. átigazolási kérdések, versenyrendszer átalakítása). A SZEB javaslatainak gyakorlatba történő átültetése állandó feladatot jelent majd. Ezen kívül a hazai edzőképzés rendszerének újragondolása és innovatív eszközök bevezetése is a tervek között szerepel (pl. online alapú oktatási rendszer). Továbbá ezúton szeretném biztatni a sportág szereplőit, hogy amennyiben szakmai jellegű felvetéseik vannak, akkor azokat osszák meg velem, mivel nyitott vagyok minden építő jellegű javaslatra, amely a sportág fejlődését szolgálja."

A szövetség a kinevezéssel tovább erősíti a szakmai vonalat, Dávid munkájához sok sikert kíván.

Go to top