jean-michel-saive

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség honlapja is felhívta a figyelmet a Generációk Csatája december 20-án megrendezendő második felvonására.

A Generációk Csatáját tavaly rendezték meg először, akkor Mikael Appelgren és Jörgen Persson volt a két külföldi sztárvendég. Idén is tiszteletét teszi egy svéd kiválóság, mégpedig a sokak által a valaha volt legjobb asztaliteniszezőnek tartott Jan-Ove Waldner. A belga Jean-Michel Saive szintén fogalom a sportágban, vele is találkozhatunk december 20-án a Jégpalotában.

A nemzetközi szövetség cikke szerint a Generációk Csatája 2015-ön két aranykor főszereplői lépnek asztalhoz, olyan korok képviselői, amelyekben Európa még fel tudta venni a versenyt az ázsiaiakkal. Sőt!

Az említett aranykorok közül az első a hetvenes évek közepén kezdődött, hősei pedig magyarok voltak. Jónyer István 1975-ben egyéni világbajnok lett, három évvel később Gergely Gábor Európa-bajnok, Klampár Tibor pedig 1981-ben megnyerte a világkupát.

A csúcsot az 1979-es világbajnokság jelentette, amelyen a fenti trió főszereplésével a férfiak csapatversenyében Magyarország bizonyult a legjobbnak. A phenjani vb-n a Berczik Zoltán által irányított magyar együttes azt a bravúrt vitte véghez, hogy a kínaiakat kétszer is legyőzte. Először a csoportkörben, majd a döntőben.

A Generációk Csatáján idén újra megcsodálhatjuk Klampár Tibor játékát.

A nyolcvanas évek második felében Svédország szerezte a legtöbb dicsőséget az európai asztalitenisznek. 1989-ben Jan-Ove Waldner, két évvel később Jörgen Persson lett aranyérmes a vb-n egyéniben, a döntőket egymás ellen játszva. Tíz évvel a mieink phenjani sikere után a svédek nyerték meg a világbajnoki címet a férficsapatok között, majd a következő két vb-n megvédték címüket.

Waldner 1997-ben a manchesteri világbajnokságon egyéniben visszaült a trónra, a svédek pedig 2000-ben – borítva minden papírformát – negyedszer is a csúcsra jutottak csapatban, azóta a férfiaknál mindig Kína lett a világbajnok.

Waldnerhez hasonlóan Jean-Michel Saive is az elnyűhetetlenség jelképe. A belgák büszkesége egyéniben 1993-ban vb-ezüstérmes, 1994-ben Eb-aranyérmes lett, és még ma, 45 évesen is a 170. helyen jegyzik a világranglistán. Nem mellesleg a sportág olimpiai programba kerülése (1988) óta részt vett mind a hét ötkarikás játékokon, amit rajta kívül csak két pingpongos, Persson és a horvát Zoran Primorac mondhat el magáról.

Waldner, Saive és Klampár mellett a Generációk Csatáján idén ütőt fog Tóth Krisztina is, valamint napjaink legjobb magyar játékosai, illetve a jövő reménységei.

Aki még nem vett jegyet, ide kattintva megteheti.

Go to top