asztalitenisz-valogatott-felkeszules

Férfi felnőttválogatottunk megkezdte tízhetes felkészülését az őszi Európa-bajnokságra. Kosiba Dánielék speciális, izom- és egyensúlyfejlesztő eszközök segítségével próbálnak minél jobb formába lendülni.


A férfi válogatottat irányító Aranyosi Péter stábunknak elmondta, hogy már korábban is használták azokat a speciális eszközöket, amelyekkel július 20-án megkezdték a felkészülést a szeptember 25-től október 4-ig tartót jekatyerinburgi Európa-bajnokságra. A tízhetes programból hárman csak kettő hetet végeznek válogatott társaikkal, ezt követően a külföldi klubjukkal folytatják a munkát, a többiek együtt csinálják végig.

Dr. Rácz Levente erőnléti és mozgáskoordinációs edző segítségével az asztaliteniszben legfontosabb izomcsoportokat, illetve a hozzájuk tartozó funkcionális izomcsoportokat fejlesztik. A különböző gyakorlatokkal elsősorban a csípő, a derék, a lábak és a felsőtest megerősítése a cél. Amíg ezek nincsenek rendben, addig nem lehet elkezdeni a többi izomcsoport fejlesztését. Az első cél tehát a mélyizmok megerősítése, a jó tartás kialakítása, ezután lehet majd Aranyosi Péter szavaival élve „asztaliteniszezni, nem pingpongozni."

A speciális gyakorlatokkal – amelyeket az asztalitenisz-edzésekkel összekapcsolva végeznek – a játékosok asztalnál történő mozgása sokkal intenzívebb és tudatosabb lesz. Gyorsabb és pontosabb lesz a helyezkedésük, összehangoltabb, koordináltabb lesz a láb- és kézmunka, ezáltal nagyobb erőt tudnak az ütésekbe vinni, nem utolsósorban a törzsizomfejlesztő programok ellensúlyozzák a sportág jellegéből fakadó egyoldalúságot, azaz aszimmetriát.

A játékosok hosszabb kihagyás után kezdték újra a kemény munkát, ezért a fokozatosság elvét betartva haladnak előre.

„Van idő építkezni. Úgy látom, hogy a fiúk megfelelő állapotban vannak ahhoz, hogy megkezdjük a felkészülést, és innen rengeteget tudunk előrelépni, nagyon sok tartaléka van minden srácnak, ezeket próbáljuk kiaknázni" – mondta Dr. Rácz Levente.

aranyosi-specialis-gyakorlat

Go to top