sajtotajekoztato

A Magyar Asztalitenisz-szövetség együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel, aminek értelmében a jövőben a Kárpát-medencében élő határon túli magyarok is indulhatnak a magyar országos bajnokságon, Top 12 versenyen, és akár a magyar válogatottba is bekerülhetnek.

Nátrán Roland, a MOATSZ elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a határon túli asztaliteniszezők eddig is indulhattak a magyarországi versenyek többségén, ez alól azonban kivételt képezett az országos bajnokság és a Top 12 verseny. Ez megváltozik, a korlátozást megszüntetik, ezzel párhuzamosan pedig szorosabb együttműködés jön létre a határon túli szakmai műhelyekkel, klubokkal, amelyekben magas színvonalú munka folyik.

„A határon túli játékosok magyar országos bajnokságon és egyéb hazai rendezésű versenyeken való részvétele erősebb mezőnyt eredményez, és ez a versenyhelyzet fokozásán keresztül a magyar asztalitenisz érdekeit szolgálja – mutatott rá a stratégiai együttműködés egyik előnyére Nátrán Roland. – A megállapodás több éves időhorizontot ölel fel, a végső cél, hogy a magyar asztalitenisz merítési bázisa ne korlátozódjon a határainkon belülre, hanem a határainkon túl élő magyarok is forrásául szolgáljanak. Ebben a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nagy segítségünkre tud lenni, hiszen olyan tudással, kutatói tapasztalattal és elméleti háttérrel rendelkezik, amiben a sport és a sportszervezés is megjelenik."

A MOATSZ-elnök által említett merítési bázis Szász Jenő szerint 25 százalékkal nőhet.

„Magyarországon tízmillió magyar ember él, a Kárpát-medencében viszont tizenkettő és fél milliót tartunk számon, tehát most gyakorlatilag huszonöt százalékkal megnöveljük a válogatás bázisát, azaz huszonöt százaléknyi többletesélye van ettől kezdve a magyar asztalitenisznek arra, hogy még sikeresebb legyen a nemzetközi porondon" – mondta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Székelyudvarhely korábbi polgármestere.

„Az asztalitenisszel kötött megállapodásunk az első ilyen jellegű egyezség, tehát úttörők vagyunk, közösen próbálunk utat mutatni a többi sportágnak is, ezért nagyon hálás vagyok az elnök úrnak és az asztalitenisz-szövetségnek" – tette hozzá Szász Jenő.

A jövőben tehát nemcsak az ob-ken és Top 12 versenyen találkozhatunk határon túli magyarokkal, hanem a magyar válogatottban is szóhoz juthatnak az onnan származó nemzettársaink.

Go to top